5 Minutės
Lietuva padarė reikšmingą žingsnį į kosminės mitybos ateitį: Europos Kosmoso Agentūra (ESA) pripažino ir patvirtino Lietuvos įmonių sukurtų prototipinių šaldymo būdu džiovintų užkandžių koncepcijas, kurios gali tapti nauju įpročiu astronautų racione. Tai – ne tik technologinis laimėjimas, bet ir svarbus signalas Lietuvos maisto technologijų ekosistemai ir Lietuvos rinkai.
Kas sukūrė šiuos užkandžius?
Užkandžių koncepcijas parengė lietuviška „Super Garden“ kartu su Biordico Ltd. Abu projektai sujungia pažangias maisto technologijas, tvarumą ir emocinį komfortą. Trijų sugalvotų skonių serija – geltonos, žalios ir raudonos spalvos – simboliškai reprezentuoja Lietuvos vėliavą ir bus pristatyta Tarptautinėje kosminėje stotyje.
Kelias nuo Panevėžio iki Kelno
Artimiausiu metu užkandžiai bus išsiųsti į Europos astronautų centrą Kelne, kur astronautai juos išbandys treniruočių metu. „Maisto kūrime kosmosui technologinė preciziškumas ir mitybinė pusiausvyra yra būtini, bet neužtenka“, – sakė „Super Garden“ vadovė Laura Kaziukonienė gamybos prezentacijoje Panevėžyje. Ji pabrėžė, kad maistas turi teikti džiaugsmą, sukelti geras emocijas ir prisidėti prie psichologinio komforto – ypač izoliacijos ir streso sąlygomis.

Naujas požiūris į kosminę mitybą
Biordico vadovas dr. Jonas Damašius pažymi, kad ESA ekspertai lietuviškus prototipus vertina kaip esminį poslinkį į priekį kosminėje mityboje. Projektas orientuojasi į ateities ingredientus, funkcionalumą ir tvarumą, kartu atsižvelgdamas į individualius poreikius. Sensorinės savybės ir streso mažinimo efektai buvo didelis dėmesys, siekiant kurti užkandžius, kurie palaikytų tiek fizinę, tiek emocinę astronautų gerovę.
Parinkti sprendimai
Iš pristatytų devynių sprendimų ESA pasirinko tris, kuriuos toliau vystys. Tai rodo, kad Lietuvos rinkoje kuriamos idėjos gali konkuruoti tarptautiniu lygiu ir būti integruotos į sudėtingiausias kosmines programas.
Inovatyvūs baltymų šaltiniai
Pagrindinė patvirtintų užkandžių ypatybė – modernių baltymų naudojimas: Solein, laktoferrinas ir spirulina.
Solein (geltoni užkandžiai)
Solein – tai revoliucinis baltymas, gaminamas iš oro, vandens ir elektros energijos per fermentacijos procesą (technologiją sukūrė Suomijoje veikianti įmonė). Šis sprendimas leidžia baltymą gaminti nepriklausomai nuo žemės ūkio, klimato ar sezonų, o jo gamyba sunaudoja minimalų kiekį vandens ir turi mažą aplinkos pėdsaką. Solein skonis yra neutralus, spalva – geltonai šviesi, ir jis yra lankstus naudojimui maisto pramonėje. Singapūre Solein jau gautas maisto pritaikomumo leidimas, o ES patvirtinimo procesas artėja prie pabaigos.

Laktoferrinas (raudoni burokėlių užkandžiai)
Laktoferrinas – natūralus baltymas, randamas žmogaus motinos piene, žinomas dėl imunitetą stiprinančių savybių. Kosmose, kur mikrogravitacija ir stresas silpnina imuninę sistemą, laktoferrinas gali padėti kovoti su bakterijomis, virusais ir uždegimu, palaikyti žarnyno sveikatą ir pagreitinti atsigavimą. Dėl tiksliojos fermentacijos technologijų, kurią vysto Singapūro startuolis TurtleTree, šis baltymas gali būti gaminamas tvariai, be gyvūninių šaltinių.
Spirulina (žalieji užkandžiai)
Spirulina – gerai pažįstama mikroalgių kilmės maistinė medžiaga, plačiai naudojama tiek žemėje, tiek jau kosmose. Ji vertinama dėl didelės maistinės vertės ir dažnai randama funkciniuose maisto produktuose, karinėse daviniuose ir medicininėse formulėse. Lietuvoje gyventojai turėjo galimybę ragauti šiuos užkandžius Tarptautinės kosmoso savaitės metu Molėtų observatorijoje.
Produkto savybės ir privalumai Lietuvos rinkai
Šaldymo būdu džiovinti užkandžiai pasižymi ilgu galiojimo laiku, mažesniu svoriu ir išsaugotu skoniu bei maistinėmis medžiagomis. Tai svarbu ne tik astronautams, bet ir Lietuvos rinkai – ypač logistikos, kariuomenės tiekimo ir sporto mitybos sprendimams. Lietuviams, gyvenantiems Vilniuje, Kaune ar kituose miestuose, tokie produktai gali tapti patogiu funkcionalios mitybos pasirinkimu kelionėse, ekspedicijose ar ekstremalių sporto renginių metu.
Rinka ir galimybės vietos verslams
„Super Garden“ per devynerius veiklos metus išaugo iš vietinio gamintojo į tarptautinį eksportuotoją, tiekiantį produktus į daugiau nei 40 šalių ir didžiųjų tinklų lentynas: REWE, EDEKA, LIDL, Normal, taip pat Lietuvos Rimi ir Maxima. Tai patvirtina, kad inovacijos iš Lietuvos turi potencialą pasiekti tiek Lietuvos rinką, tiek užsienio pirkėjus. Maisto technologijų startupams Vilniuje ir Kaune atsiveria galimybės bendradarbiauti su kosmoso industrija, investuoti į tiksliojo fermentavimo sprendimus ir plėtoti tvarią gamybą Panevėžio tipo gamyklose.
Išvados: ką tai reiškia lietuviams?
ESA patvirtinimas – ne tik garbė, bet ir praktinė galimybė ateities produktams būti išbandytiems realiomis sąlygomis. Lietuva demonstruoja, kad inovacija, tvarumas ir nacionalinė tapatybė gali susijungti kuriant maistą kosmose. Tai atveria naujas rinkos nišas Lietuvos maisto technologijų sektoriui, skatina eksportą ir pritraukia investicijas į mokslinius tyrimus bei pramoninę gamybą. Vietos vartotojams tai reiškia greitesnę prieigą prie pažangių funkcionalių produktų – nuo sportininkų racionų iki kariuomenės ir ekstremalių kelionių sprendimų.
Šaltinis: lithuania
Palikite komentarą